'Hard werken is belangrijk, maar dat kan ook op een gezonde manier'

Bijgewerkt: 5 aug 2019




Jan Steggink is niet in een hokje te plaatsen. Een eigenzinnige ondernemer in de wereld van bouw en infra, maar tegelijkertijd een vrije geest die het als zijn taak ziet om de

hardwerkende medemens meer rust te laten ervaren. Daarvoor is hij bezig met het

creëren van een bijzondere plek in Reutum: het Rusttheater.


"Ja, je zit hier goed hoor", zegt Jan Steggink lachend. Wie het erf op de hoek Ootmarsumseweg en Sluttenweg betreedt. weet even niet waar hij moet kijken. Het is de hele dag een komen en gaan van mensen. Op het immense perceel is zijn eigen onderneming Steggink Intra gevestigd, met takken Code Oranje, ontwerpersbureau Studio Sinvol en ingenieursbureau Buro Aardevol. Ergens achterin wordt druk getimmerd en gemetseld aan de boerderij Het eerste gebouw van het Rusttheater is over een paar maanden klaar.


Meer balans

"Kijk", zegt Steggink, terwijl-ie de krant erbij pakt. "Dit artikel las ik vanmorgen." Zware beroepen in alles de klos, luidt de kop Over dat vooral mensen met zware beroepen fors te lijden hebben onder de verhoging van de pensioenleeftijd. "Dit onderstreept maar weer het belang van waar wij mee bezig zijn." Volgens de ondernemer wordt het Rusttheater straks dé plek waarbezoekers fysiek en mentaal kunnen opladen. "Ik wil dat we hier in Twente keihard werken maar ons daarnaast ook de geneugten van het leven gunnen. We bikkelen vijf dagen per week, laten ons weekend leiden door verplichtingen en slechte gewoontes en gaan vervolgens de nieuwe week weer in, werkend in een baan die ons geen voldoening geeft Dat kan beter. Wat mij betreft mogen we wel wat meer in balans zijn."


Zuid-Frankrijk

Omdat hij wars is van hiërarchie en graag zijn eigen visie op zaken in de praktijk

wilde brengen, begon Steggink zo'n 12 jaar geleden vanuit de kelder van zijn woning een ingenieursbureau, Ondanks dat hij na jaren in loondienst nu z'n eigen dingen kon doen, bekroop de ondernemer op een gegeven moment toch een gevoel van ontevredenheid. "Ik had het na een paar jaar wel gezien, zegt hij. "Ik werd papa en was toe aan een nieuwe fase." Tijdens een retraite in Zuid-Frankrijk leerde de vader van vier kinderen zichzelf opnieuw kennen en kwam tot het besef dat hij nog steeds niet deed waar-ie écht gelukkig van werd.


Code Oranje

Zijn oude vak - het stratenmakerswerk -bleef kriebelen en in 2012 richtte Steggink naast het ingenieursbureau zijn nieuwe bedrijf Code Oranje op. Inmiddels heeft hij twaalf jongens in dienst die hij 'de makers van mobiliteit' noemt. Straten is een vak dat volgens hem uitgevoerd wordt door een groep jongens die vaak fysiek onder druk staat. "Hun lichaam wordt dagelijks belast. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om ze bewuster om te laten gaan met hun gezondheid. We geven trainingen in hoe je gezonder kan werken en leven. Daarnaast laten we het belang van goede voeding zien.· Vorig jaar begon Steggink daarom met het aanbieden van gezonde voeding en smoothies. Daarnaast is hij een samenwerking aangegaan met een lokale sportschool om zijn medewerkers meer te laten bewegen. "Ik heb tachtig procent nu al aan het sporten gekregen."




Het Rusttheater

Vanuit deze denkwijze én zijn opgedane ervaringen in Zuid-Frankrijk. begon bij de Tukker circa drie jaar geleden het idee van een rusttheater te broeien. Een bezinningsplek gericht op de zakelijke markt waar bezoekers fysiek en mentaal nieuwe energie kunnen opdoen. Een plek waar je de dag kan beginnen met een gezamenlijke workout om vervolgens te vergaderen op een bijzondere plek in de natuur Gezond eten staat voorop en bezoekers krijgen volop de kans om hun creativiteit te laten stromen. "Ik gun het andere mensen ook om hun leven eens onder een vergrootglas te leggen en bewustere keuzes te maken", legt Steggink uit. "Hard werken is belangrijk, maar dat kan ook op een gezonde manier. In het Rusttheater leren mensen zichzelfen hun collega's beter kennen. Er staat ook een zwembad, een vitaliteits- en fitnessruimte op de planning en er worden hier straks volop interessante lezingen en mindfullnesstrainingen gehouden." Steggink werkt ook samen met een op loopafstand gelegen bed & breakfast, waardoor bezoekers straks kunnen blijven slapen. Door op zijn erf meerdere tiny houses te realiseren, wil hij deze mogelijkheid in de toekomst zelf ook gaan aanbieden.


Starten met een yogasessie

De bouw van de eerste unit van het Rusttheater moet ergens in de zomer van dit jaar zijn afgerond. Het gaat om de boerderij; een plek waar je straks met elkaar kunt sparren, een yogales kunt volgen en waar de bovenverdieping ruimte biedt voor een bibliotheek en massageruimte. Steggink: "We zien dat onze opdrachtgevers, de grote jongens in de bouw en infratechniek, maar ook gemeenten, geïnteresseerd zijn in hoe we dit aanpakken. Hoe gaaf zou het zijn als de directie van een groot bedrijf de dag start met een yogasessie, fris de vergadering

ingaat, vervolgens een gezonde maaltijd nuttigt en de middag buiten doorbrengt in een tipitent. Voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod hebben we zelfs een arrangement samengesteld met kunstenaar René Guillot om creatief samen te werken."


'Niet iedereen deelt mijn visie'

Volgens Steggink is het Rusttheater straks een aanwinst voor de regio. Juist het feit dat hij middenin de natuur zit biedt volgens hem alleen maar voordelen. "Kijk om je heen, het is hier toch prachtig? Ik weet dat niet iedereen mijn visie deelt, maar dat is niet erg. Als klein jongetje was ik al een vrijgevochten persoon die de dingen net even iets anders deed dan de rest, daar is dit ook een voorbeeld van. Ik ontmoet nu prachtige mensen die uit een hele andere branche komen dan waarin ik me beweeg. Daar geniet ik van. Het Rusttheater fungeert in deze regio straks juist als springplank voor nóg meer innovatieve ideeën."Op de vraag of hij na het Rusttheater klaar is met het opzetten van grote projecten, schudt de Tukker driftig zijn hoofd. "Dit is nog maar het begin, ik barst van de ideeën. Mijn ambities liggen heel hoog. Ik wil nog veel meer gaan reizen en een echte wereldburger worden, Zien hoe ze het op andere plekken doen. Kijk, wat ik hier in Reutum heb blijft altijd mijn vaste basis, Maar hoe mooi zou het zijn om

eenzelfde plek in Frankrijk te beginnen? Het liefst vertrek ik morgen al, maar ik wil mijn kinderen nu nog niet uit hun vertrouwde omgeving halen. Dus cijfer ik mezelf weg. Maar dat zo'n plek er op een gegeven moment komt, dat weet ik zeker. The sky is the limit, toch?"

0 keer bekeken
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Black

ADRES

Ootmarsumseweg 320

7667PC, Reutum

CONTACT

info@rusttheater.nl

Tel: (0)541 670 720

het Rusttheater

© 2019 by het Rusttheater

Proudly created by Studio Sinvol